Sunil S. Ranka's Weblog

Superior Data Analytics is the antidote to Business Failure

Unable To Create Session Variable Using Obiee 11.1.1.5 Admin Tool

Posted by sranka on June 2, 2011

Hi All

An interesting thing happen, when I was trying to choose a connection pool for creating a Session variable Init Block , connection pool Select button was disabled. This functionality worked in 11.1.1.3. Just to avoid any doubt I restarted admin tool, followed by machine restart, but end result didn’t change. After looking around, I remembered that in one of the metalink they talked about “Allow First Connection for init block”. I tried that option and it work . Below are the details ::

Issue :

Select button is disabled when trying to choose a connection pool for creating a Session variable Init Block

Solution:

Check “Allow First Connection for init block” to true

For setting “Allow First Connection for init block”  follow below steps :

  1. In the Administration Tool, select Tools, then select Options to display the Options dialog.
  2. On the General tab, select “Allow First Connection for init block. (this option is not a best practice and might cause performance issues.)

Hope This Helps

Sunil S Ranka
“Superior BI is the antidote to Business Failure”

 

Advertisements

4 Responses to “Unable To Create Session Variable Using Obiee 11.1.1.5 Admin Tool”

  1. Eugene Lunin said

    Hi Sunil S Ranka,
    you can add second connection pool in database and now it’s possible to select this connection pool in Initblock

  2. karthiap said

    That’s right but it is better practice to create a separate connection pool for every database for init blocks, if you did then those would appear in the selectable connection pools. The 1st one is for queries.

    • Shiva said

      We migrated from OBIEE 10g to 11g…..11.1.1.5….. We had several session variables / initialization blocks and they seemed to have been migrated ok… but when I tried to create a new session variable for a new initialization (whose connection pool was already linked to a different initialization block), I ran into the same problem that Sunil just explained. I followed his instrucitons (thanks a lot for that) and it is working alright… However I need to make sure that this is not going to cause performance issues. Is this a bug in OBIEE ?

      Shiva

  3. Vinod said

    Thanks Sunil..this was very helpful

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: